ARHIVA: prosinac, 2001. godina

.
.

- 09.12.2001., uzvratna utakmica četvrtfinala kupa
- stadion Varteksa, gledatelja: 4 000
-
Slobodna Dalmacija

 

VARTEKS - HAJDUK 1:2

Na posljednjoj utakmici bijelih u 2001. godini okupilo se nešto više od pedesetak najvjernijih i najoptimističnije raspoloženih Torcidaša (na ogradi se našlo samo 4 transparenta – 2 iz čakovca te Novi Marof i Zagreb). Dio njih (15-ak navijača iz Splita i Zagreba) se prije utakmice prošetao uokolo stadiona, ali nekakvih White Stonesa nije bilo. čitavu utakmicu je s Torcidine strane trajalo uistinu dobro navijanje, a prvih nekoliko minuta ekipa navija gola do pasa (na temperaturi od nekoliko stupnjeva ispod ništice). Od nekih zanimljivosti treba izdvojiti samo to da je skupina gostujućih navijača čitavo vrijeme bila snimana sa dvije kamere od strane policije te da je ispaljeno i nekoliko raketa, a valjalo bi spomenuti i neobičan stil vrijeđanja domaćina od strane pripadnika Torcide koji su Varaždince na više načina nazivali Srbima, Pravoslavcima, itd. spominjući pritom sv. Savu i đenerala Dražu kao idole domaćih navijača (?). Slijedi zimska stanka, a prvo gostovanje Hajduka u slijedećoj godini (izuzev eventualnih prijateljskih utakmica po sjeveru Italije, kako najavljuju iz uprave
bijelih) je upravo Varaždin.
.
.

- 05.12.2001., 1. kolo HNL (odgođena utakmica)
- stadion Poljud, gledatelja: 1 000
-
Slobodna Dalmacija

 

HAJDUK - OSIJEK 2:2

U hrvatskom je nogometu sve moguće, pa tako i to da se utakmica prvog kola odigrava u 12. mjesecu. Unatoč nedjeljnom porazu od lidera prvenstva Zagreba, nitko (osim gostiju, naravno) nije sumnjao u pobjedu bijelih i osvajanje tri itekako važna boda, međutim, dogodilo se ono što se dogodilo, Hajduk je još jednom pokleknuo. Na svakoj tribini poljudskog stadiona okupilo se po par stotina gledatelja, sveukupno jedva četveroznamekast broj. Utakmica krajnje čudna, sa četiri crvena kartona (jedan vrataru bijelih – dio utakmice branio je Vuković jer je trener Bilić prethodno iskoristio pravo na tri izmjene) te šokantnim pogocima Osijeka u zadnjoj minuti prvog i zadnjoj minuti drugog dijela. Navijanje nikakvo sve do posljednjih 20 minuta utakmice, a u tom periodu – urnebesno. Diže se čitav sjever i istok tako da prazna poljudska ljepotica odzvanja kao da je stadion krcat. Od zanimljivosti valja još naglasiti i to kako su sa istoka u dva navrata ispaljene rakete prema igračima na terenu (od kojih je jedna umalo ozlijedila igrača gostiju Krpana) te da je na tom dijelu stadiona opet bio prisutan i poznati hiperaktivni tip sa hrvatskom zastavom. Jesenski dio prvenstva Hrvatske je završen, Hajduk je treći iza Zagreba i Varteksa, a prije blagdanske stanke odigrat će se još uzvratna utakmica, za Hajduka već gotovo pa izgubljenog, kupa u Varaždinu.
.
.

- 02.12.2001., 18. kolo HNL
- stadion Poljud, gledatelja: 12 000
-
Slobodna Dalmacija

 

HAJDUK - ZAGREB 0:2

Dosadašnji tijek prvenstva odlučio je da susret Hajduka i Zagreba odluči o jesenskom prvaku Hrvatske, tako da je i zanimanje za utakmicu bilo daleko veće od uobičajenog kad se sastaju "majstor s mora" i "zagrebački bijeli". Sukladno važnosti utakmice, Torcida je poduzela mnoge pripreme kako bi i sjever bio na visini zadatka; u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom izrađen je veliki dres Hajduka za prekrivanje tribine (koji je na početku svakog poluvremena razvučen na sredini sjevera), na sjeverozapadu je podijeljeno nekoliko tisuća crvenih, a na sjeveroistoku plavih balona, pojavilo se i nekoliko novih transparenata (najupečatljiviji "HAJDUK SPLIT", dizajnom identičan legendarnom šalu iz 1990.) i zastava... Nažalost, White Angelsi se ovog puta nisu pojavili, unatoč činjenici da im je klub bio spreman platiti autobus (što je slučaj i kod svih ostalih njihovih gostovanja). Navijanje Torcide u prvom poluvremenu vrlo dobro (osim pri nekoliko kraćih stanki). Na početku drugog dijela, na sjeveru je upaljeno 80-ak baklji (istovremeno je razvučen i spomenuti dres te podignute zastave na dva koplja sa slovima "T", "O", "R", "C", "I", "D", "A") što stvara uistinu lijep prizor. Navijanje u drugom poluvremenu se svelo na pokušaje grupice navijača iznad ulaza "L" (u posljednjih pola godine okupljalište najžešćih Hajdukovih ultrasa) da animira ostatak tribine na navijanje, no, nažalost, sve je ostalo na pokušajima. Posljednjih pola sata obilježile su međusobne tučnjave i trzavice na sjeveroistoku, što je ionako postao običaj na svim iole većim (ali i nekim manjim) utakmicama. Intervencija policije je ovoga puta izostala (mudro, mudro...) pa su svi sukobi smireni od strane same Torcide (preciznije; nekoliko trijeznih glava čija riječ na sjeveru još uvijek ipak nekom nešto znači). Na žalost između 15 i 20 tisuća okupljenih navijača bijelih na Poljudu, Hajduk na terenu igra užasno neefikasno u napadu te s puno "propuha" u obrani pa, logično, i gubi utakmicu od jako dobre momčadi Zagreba rezultatom 0-2 čime Zagrebaši čine veliki korak prema eventualnom osvajanju titule prvaka Hrvatske (doduše, ima se još 12 kola za igrati, ali, ukoliko Zagreb tijekom zimske stanke uspije održati momčad na okupu, nemamo razloga ne misliti kako će im poći za rukom održati stečenu prednost nad pratiteljima do kraja prvenstva). Treba još spomenuti kako je tijekom utakmice, osim spomenute bakljade početkom drugog dijela, upaljeno kojih 15-ak baklji, a vjerojatno ih je još nekoliko desetaka bilo čuvano za pogotak Hajduka koji nije postignut. Prije utakmice je pripremljeno i više stotina (možda i tisuća) papirnatih traka, međutim, njihovo unošenje u posljednji trenutak zabranjuje policija tako da je izostala takva vrsta koreografije. Prije odlaska na zimski san, Hajduku preostaje još zaostala utakmica sa Osijekom te uzvratna kup-utakmica u Varaždinu.