ARHIVA: ožuljak, 2002. godina

.
.

- 30.03.2002. , 25. kolo HNL
- stadion na Žuknici, gledatelja: 3 000
-
Slobodna Dalmacija

 

POMORAC - HAJDUK 0:1

Poprilično malen broj (nešto više od 50) Torcidaša odlučio se na Veliku Subotu otići na gostovanje kojem dodatnu draž daje blizina Rijeke, tj. vjerojatno prisustvo Armade. Očekivanja su se ispunila, prije utakmice zbio se jedan sukob između 5 pripadnika Armade i 5 splitskih Torcidaša; Armadaši su naoružani palicama napali Torcidaše koji su sjedili u automobilu (i čekali da im se pridruži još jedno vozilo Torcidaša), na što su ovi izašli iz vozila i započeli tučnjavu koja je nakon nekoliko trenutaka završena bijegom Armade.(Ostavili su i automobil s kojim su došli, koji je poslije demoliran.) Na samoj utakmici neloše navijanje Torcide (poglavito u prvih i posljednjih 15 minuta), ništa od pirotehnike, a zapamćena će ostati jedino nevjerojatni režim policije koja na stadion nije dozvoljavala unošenje mobitela ni ključeva. Za vrijeme utakmice privedena su dva Torcidaša zbog navodnog posjedovanja opojnih droga (a možda se, pak, radilo o ljekovitom bilju?). Pogotkom mlade nade Hrvatina Gudelja u 85. minuti, Hajduk pobjeđuje i dolazi na 6 bodova od Zagreba (koji je izgubio 2:1 u Vinkovcima) čime predstojeći veliki derbi za tjedan dana u Splitu dodatno dobija na važnosti.
.
.

- 23.03.2002. , 24. kolo HNL
- stadion Poljud, gledatelja: 1 000
-
Slobodna Dalmacija

 

HAJDUK - ŠIBENIK 1:0

Vrlo loš Hajduk i isto takvo vrijeme razlog su što je na utakmicu Hajduka i Šibenika došlo manje od tisuću ljudi. Svoje nezadovoljstvo igrom i vođenjem Hajduka u ovoj sezoni Torcida je pokazala stavljanjem na ogradu Sjevera dva transparenta ("HAJDUK ŽIVI VJEčNO A VI DOK VAS NE UVATIMO"! i "ZAŽELILI STE SE NEREDA") te nestavljanjem na ogradu niti jednog drugog transparenta. Uz dvije bengalke i jednu bijelu dimnu počinje navijanje koje je najbolje pred kraj prvog poluvremena kad se 15ak minuta bez prestanka pjeva "AKO NE POSTANEŠ NOVI PRVAK TI...". 30ak Funcuta koji su došli autobusom su navijali gotovo cijelu utakmicu iako je do Sjevera rijetko dopirala njihova pjesma na koju bi Torcida odgovarala sa standardnim "ŠI, ŠI, POPUŠI!". Svojih 5 minuta je imao i popularni prodavač kokica koji je ovaj put uspio digniti na noge i uspavani Sjeverozapad. Trener Hajduka Slaven Bilić u 89. minuti vadi iz igre Deranju tako da Zvone biva opet izviždan. Poslije utakmice 50ak Torcidaša čekalo autobus Funcuta. Nakon šta su vidjeli autobus (koji je tek išao po Funcute tj. bio prazan) te uz njega policijsku pratnju poletjelo je nekoliko kamenja put tih vozila tako da je razbijeno staklo na busu a policija se dala u trku za Torcidašima. Na izlazu iz grada još je jedanput nastradao šibenski autobus tako da su Funcuti imali propuh na povratku.
.
.

- 17.03.2002. , 23. kolo HNL
- stadion Cibalije, gledatelja: 5 000
-
Slobodna Dalmacija

 

CIBALIA - HAJDUK 1:1

Kada neko Torcidino gostovanje u ovoj katastrofalnoj sezoni okarakteriziramo kao jedno od lošijih, a tim bismo riječima opisali ovogodišnje Vinkovce, onda to znači da je bilo uistinu nezanimljivo i slabo.
Navijača Hajduka stotinjak, najviše 150, većinom “simpatizera” (a svega par desetaka pravih Torcidaša), navijanje loše, od pirotehnike ništa… Na susjednoj, istočnoj, tribini, Ultrasi (njih par stotina) su se prezentirali u jako dobrom svjetlu; navijali su čitavu utakmicu i to dosta dobro, imali su desetak zastava na 2 koplja, desetak baklji i isto toliko nekakvih, kao, dimnih (dosta slabo dime), dok je među pripadnicima Torcide najviše divljenja izazvao veliki barjak Ultrasa sa likom Jure Francetića (i natpisom “za dom spremni – Cibaliji vjerni” iznad). Jedini iole zanimljiviji događaj vezan uz ovu utakmicu zbio se oko sat vremena prije početka susreta, nekoliko stotina metara od željezničkog kolodvora; grupu od desetak Torcidaša i nekoliko klinaca iz okolnih sela koji su im se “prikrpali” napala je brojnija grupa Ultrasa (njih oko 20-30) zaletjevši se i bacajući boce. Nakon što su pobacali svoj zavidan arsenal boca i kamenja, Ultrasi, iznenađeni i obeshrabreni činjenicom da Torcidaši nisu bježali, posustaju u svom “jurišu”, a Torcida kreće u napad. Domaćini se daju u bijeg, a od lova po vlastitom gradu ih spašava nekoliko interventnih Land Rovera punih specijalne policije koji su se u tom trenutku iznenada pojavili na mjestu “sukoba”. Kako nakon ovog događaja nazvati Ultrase nego “šupcima”, pogotovo kad se uzme u obzir da im to nisu bili nikakvi indijanci ili klinci nego njihova dična “ekipa”?! Svaka njima čast zbog uspješnog povratka na tifo-scenu, ali na ovom segmentu će morati još puno poraditi. Nakon utakmice je policija sve Torcidaše prevezla do kolodvora tako da nije bilo rizika od nekakvih izgreda.
.
.

- 09.03.2002., 22. kolo HNL
- stadion Poljud, gledatelja: 1 000
-
Slobodna Dalmacija

 

HAJDUK - ZADAR 1:0

Vrlo mali broj gledatelja koji je došao na utakmicu ni ovaj put nisu mogli vidjeti ništa zanimljivo na terenu. Na tribinama je također bilo dosadno do sredine drugog poluvremena kada popularni prodavač kokica pokreće do tada neprimjetnu Torcidu koja do kraja utakmice pjeva pjesme koje su tom momku padale na pamet. Osim komičnih scena s tim momkom, od ostalih zanimljivosti može se spomenuti tek da je upaljena jedna vrlo loša bijela dimna te da je Deranja ispračen zviždukom kad je izlazio sa travnjaka kao i ostatak "bijelih" na kraju utakmice. Od igrača Zadra zanimljiv je bio vratar koji je prihvatio zafrkanciju Torcide na njegov račun kad su mu vikali "Nosonja, nosonja".
.
.

- 06.03.2002., 21. kolo HNL
- gradski stadion u Sisku, gledatelja: 3 000
-
Slobodna Dalmacija

 

TŠK - HAJDUK 2:5

Nakon što se Hajduk definitivno oprostio od titule prvaka remijem protiv Marsonije, na red je došlo gostovanje u Sisku protiv momčadi TŠK-a iz obližnjeg Topolovca. Svoju ogorčenost, izazvanu ponašanjem igrača bijelih, navijači su iskazali transparentom “NISTE DOSTOJNI DRESA KOJEG NOSITE” kojeg su svi igrači jako dobro pročitali, nadajmo se i uvažili. Od kojih 3000 gledatelja na stadionu, nekoliko stotina je bilo smješteno na “livadu za gostujuće navijače”, ali od tog broja može se računati da je bilo tek kojih tridesetak Torcidaša. Ostale bih nazvao lokalnim simpatizerima splitskog kluba. Osim spomenutog transparenta poruke igračima, na ogradi su se našli i transparenti Torcide iz Petrinje, Siska, Šibenika, Zagreba i Osijeka. Navijanje je bilo tek sporadično (uz inzistiranje na pjesmi “te sam ti zime šaptao ime, zastavu ljubio, zbog tebe sve sam napustio, Hajduče ljubavi, tko mi te uništi, Hajduče ljubavi, igrači pederi”), a upaljena je svega jedna baklja koja je, uz nekoliko boca i ostalih NLO-a, poletjela u smjeru nekolicine policajaca koji su kamerom sa tartan staze snimali najaktivniju grupicu Torcidaša (u nedostatku drugih zanimljivosti, ta je grupica svojim premještanjem po tribini primoravala policajce da pomiču ili rotiraju kameru u njihovu smjeru). U poluvremenu kojih 7-8 Torcidaša izlazi sa “tribine” kako bi obavilo fiziološke potrebe te nedaleko od stadiona nailaze na grupu od 5 lokalnih BBB-a koji u nekoliko trenutaka dobivaju gadne batine. Zbog tog izgreda 15-ak Torcidaša završava u policijskoj stanici na prepoznavanju, nekoliko ih dobija i prekršajne prijave, a jedan ostaje zadržan u pritvoru. Na samoj utakmici Hajduk igra dosta dobro i postiže 5 zgoditaka što je i više nego dovoljno za pobjedu protiv autsajdera iz Topolovca. NK Zagreb je, pak, pobjedom u Varaždinu praktički osigurao titulu prvaka dok Hajduku preostaje samo da osigura drugo mjesto u borbi sa vječnim rivalom Dinamom i Varteksom.
.
.

- 02.03.2002., 20. kolo HNL
- stadion Poljud, gledatelja: 2 000
-
Slobodna Dalmacija

 

HAJDUK - MARSONIA 0:0

Za prikazanu očajnu igru Hajduka, igrači su ispračeni velikim zvižducima na poluvremenu kao i na kraju utakmice. U prvom poluvremenu se nije navijalo dok 30ak minuti prije kraja počinje navijanje predvođeno sa inače uspavanog sjeverozapada. U ovoj totalno nezanimljivoj utakmici i sa navijačkog i sa sportskog aspekta može se još reći da je su početku drugog poluvremena upaljene i dvije bengalke koje su bačene u teren te da su navijači najviše zviždali te vrijeđali Igora Musu...